NLP, dilbilimci Richard Bandler ve matematikçi John Grinder tarafından 1970’li yıllarda; düşünülmeden ve otomatikman gerçekleştirilen algılama, düşünme ve davranış zamanlarını, bilgili hale getirmek için meydana getirilen araştırmalar kararı ile Amerika’da geliştirilen bir davranış akımıdır.
Kısaca NLP, tesadüfi olayların peşinde yatan dinamiği uygulayan ve inceleyen bilim dalıdır. Bu vakaların kişinin seçimi doğrultusunda bilinçli olarak programlanmasıdır.
NLP, ülkemizde, sinir dili programlaması olarak adlandırılır. Zihni kontrol altına alma yöntemi olarak bilinen bütün problemlerin üstesinden gelebilecek bir uygulamadır. Kişisel yetenek ile yeteneklerin ortaya çıkarılması ve pekiştirilmesinde kullanılan NLP, algılama, duygu, düşünme ve davranış durumlarını bilinçli hale getiren, yapıcı bir şekilde geliştirmede kullanılan bir takım yöntemdir.
NLP son derece kolay bir programlama olup çabuk uygulanabilecek çok etkili teknikler içeren bir yöntemdir. Bu teknikler sibernetik, psikoloji, filoloji ve nöroloji benzer biçimde bilimlerin ışığında geliştirilmiştir. Ayrıca bu teknikler eğitim, sağlık, aile, idare, satış ve spor bilimlerinde de başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
İnsanların çevrelerini algılama ve gösterdikleri tepkiler, gösterdikleri davranış kalıpları üzerinde meydana getirilen araştırmalar NLP’ nin altyapısını oluşturur. Bu araştırmalar sonucunda elde edilmiş ve geliştirilen teknik ve yöntemler, insanların etkileşimini geliştirmede kullanılmakla birlikte çözüm ve hedef bulma süreçlerinde de başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
NLP uygulama alanları
* Eğitim ve öğretim: Sınav endişesi ve öğrenim engellerinden kurtulma, öğrenmeyi ve öğretmeyi kolaylaştırma, stresi yönetebilme, özsaygı ve özgüveni geliştirme, hızlı öğrenme, yeni dil öğrenme gibi.
* Sağlıklı yaşam ve spor: Hedef ve motivasyon oluşturma, konsantrasyonu artırma, beslenme alışkanlıklarını düzenleme ve değiştirme, sigara, alkol tarzı bağımlılıklardan kurtulma gibi.
* İş hayatı: Hedef ve başarı stratejileri oluşturma, stres ve kaygı duygularını iyileştirme, liderlik becerilerini arttırma, satış, pazarlama ve ikna stratejileri oluşturma, güçlü iletişim sağlama şeklinde.
* Kişisel gelişim: Davranış ve alışkanlıkların değişimi, yeni huyların kazanılması, öfke, duygu ve heyecan kontrolü, karar verme ve odak becerilerinin geliştirilmesi, motivasyon gibi.
* Psikoterapi: Sosyal korkular, panik atak, stres ve öfke kontrolü, beslenme bozuklukları, eşeysel problemler ve kaygı bozuklukları, davranış değişiklikleri, depresyon ile mücadele, sigara, alkol, kumar türü bağımlılıkların giderilmesi şeklinde.
Bunların dışında NLP siyaset, hamilelik ve çocuk yetiştirme, yaratıcılık ve sanat, koçluk uygulamalarında da kullanılmaktadır.