Yaşam koçu, danışan kişilerin potansiyelinin en üst limitlerine çıkmasını ve hedeflerine ulaşmasını elde eden profesyonel bir rehberlik sistemidir. Yaşam koçu çalışmaları kapsamında kişisel gelişim ve kariyer planları üzerinde durulur.
Yaşam koçu, gerekli eğitimleri tamamlamış, alanında uzman kişidir. Danışanıyla bire bir ilgilenerek bireyin kendi potansiyelini keşfetmesi, geliştirmesi, şahsi hedeflerini tanımlaması üzerine doğru soruları sorar ve danışanı harekete geçirmek için uygun stratejiler geliştirir.
Yaşam koçu ne iş yapar? Görev ve sorumlulukları nedir?
Yaşam koçluğu, yaşam koçu ve danışan arasındaki yaratıcı bir ortaklıktır. Bu ortaklıkta, yaşam koçunun görevlerinin birkaçı aşağıdaki gibidir:
*Danışanın, istediği hedeflere ulaşabilmesi için yaşam biçimine uygun bir bakış açısı geliştirmesini sağlamak.
*Danışanı, kendi potansiyelini keşfetmesi ve geliştirmesi için motive etmek.
*Danışanın hedeflerine, karakterine ve perspektifin uygun planlar ve stratejiler geliştirmek.
*Danışanın sorumluluk almasını sağlamak için bakış açısını geliştirmek.
*Doğru sorularla danışanın ihtiyaç duyduğu cevabı işitmesini sağlamak.
*Etken, dengeli ve başarılı bir yaşam sürmesi için danışanın; doğru karar alma ve seçim yapma yetilerini geliştirmesini sağlamak.
Yaşam koçu olma şartları nedir?
Yaşam koçluğu öğrenim programlarına; yaşam koçluğuna ilgi ve alaka duyan kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkes başvurabileceği bir iş alanıdır. Her eğitim seviyesindeki insanlar, yaşam koçluğu programlarına başvurabilir.
Yaşam koçu olmak için hangi eğitimi almak gerekir? Yaşam koçu olmak için onaylı özel eğitim kurumları ve bazı üniversiteler tarafınca düzenlen yaşam koçu eğitim programlarına katılmanız gerekmektedir. Her kurumun, öğrenim içinde yer verdiği ders başlıkları ve öğrenim süreleri farklı olsa da her birinin amacı, alanında uzman ve nitelikli yaşam koçu yetiştirmektir. Tahsil programlarında yer alan derslerin başlıkları farklıdır, ancak değinilen konular genel hatlarıyla aynıdır.