Gündeme bomba etkisiyle sarsıcı şekilde giren kadına “SON” şiddet olayından sonra, aslında binlerce belki de milyonlarca insanın içinde haklı bir isyan oluştu.
Peki tepkilerimizi verirken Şiddeti beslediğimizin farkında mıyız?
Ama Nasıl?
Bilinçaltımızın nasıl çalıştığını ve gerçekliği nasıl oluşturduğunu bilseydik bunu nasıl beslediğimizi fark edebilirdik.
- Bilinçaltımızın doğru veya yanlış şeklinde Yargıları Yoktur. Gerçek ve hayal arasındaki ve hatta şimdi, geçmiş ve gelecek arasındaki farkı da bilmez. Sadece aldığı bilgilerle ilgilenir ve hızlı şekilde kaydeder.
- Bilinçaltı Sembollerle Çalışır; gördüklerini birbiriyle ilişkilendirir ve genellemeler yapar.
Şimdi Kadına Şiddete Hayır dediğimizde aslında “Kadın” ve “Şiddet” bilinçaltına kodlanır; ve kötü haber şu ki duygularınız ne kadar Güçlü ise bilinçaltı bunu o kadar hızlı şekilde Gerçeklik haline dönüştürür.
Peki sizce bu resimleri bilinçaltımız nasıl kodluyor? Gelin bu 2 resmi analiz edelim:
Mesaj çok net: BİZ KADINLARI HİÇ SEVMEDİK
Bilinçaltının muhtemel kaydı: Tamam; kadınlar sevilmiyor anladım.
Görüntü: ÇIPLAK – ÇARESİZCE BAĞIRAN – YARDIM TALEP EDEN KADIN – YALNIZ BİR KADIN – ETRAFINDA KİMSE YOK; TEK BAŞINA
Bilinçaltının muhtemel kaydı: Bütün Kadınlar Güçsüzdür olabilir mi? Peki kendilerini koruyamazlar? Sadece çığlık atabilirler ama Yalnız oldukları için Kimse onları Duyamaz?
Peki şu günlerde yine sosyal sitelerde dolaşan bir başka Kadına Şiddeti Protesto amaçlı koyulan resme bakalım. Sizce bu resim Yargısı olmayan bilinçaltına ne gibi mesajlar vermekte?
Şiddet görmüş bir kadın susmalı mı? Bu şiddet gören kadın da yalnız mı? Ne tesadüf! Peki bu resimde kadının Beyni nerde? Kadının zaten Aklı da yok!
Peki harika bir de bilinçaltının öğrenme şekline bir göz gezdirelim: Okulda ev ödevleriyle hepimiz uğraştık; sınav öncesi tekrarlar yaptık durduk. Neden? Çünkü ne kadar çok tekrar o kadar hızlı öğrenme demek. Bunu hepimiz biliyoruz. Peki bilinçaltımıza sürekli tekrar edilen bu mesaj ve görüntüler Bize neyi öğretiyor?
Peki ne yapalım?
Görmek istediklerimizin, olması gerekenin mesajlarını yayalım, çocuklarımıza doğru olanın mesajlarını verelim. Sizce bu resimler bilinçaltımıza neyi kodluyor?
Sonuç olarak haklı tepkilerimizi ortaya koyarken Neyi beslediğimizin farkında olmak önemlidir. Bilinçaltımızın gücü, bilincimizden 10 kat daha güçlüdür; bunu en çok bağımlılıklarımızdan kurtulmak istediğimizde fark ederiz.
Bilinçli olarak sağlığımıza zarar veren şeyleri biliriz ama onları tüketmeye devam eder; onları bitirmekte çok zorlanırız.
Güzeli söylemek, olumluyu göstermek ve doğruyu yapmakla kazanacaklarımızı şimdi daha da fazla bilerek sözü Mevlana’ya bırakmak istiyorum:
‘‘Sen düşünceden ibaretsin
Geriye et ve kemiksin
Gül düşünür gülistan olursun
Diken düşünür dikenlik olursun.”
Sevgiyle, Mine ERBAYKENT